HTML

Bundabotrány

Ebben a blogban az utóbbi években egyre nagyobb port kavaró, labdarúgással kapcsolatos bundabotrányokkal szeretnék foglalkozni.

Friss topikok

Linkblog

Kiborult a bili a FIFA-nál

2011.06.07. 19:22 il capitano88

Az utóbbi időben annyi bundagyanús esetről számolt be a sajtó, hogy már követni is nehéz a fejleményeket, de minden kétséget kizárólag a 2022-es labdarúgó világbajnoksággal kapcsolatos voksszavazatok körüli csetepaté tűnik a legnagyobb volumenű hírnek…

Bár a korábbi bejegyzésekben már esett szó Katarról és a kandidálással kapcsolatos manipulált voksokról, a bomba igazán akkor robbant, amikor május végén Jack Warner, a FIFA etikai vizsgálata alá vont, felfüggesztett alelnöke nyilvánosságra hozott egy olyan mailt, amelyben a FIFA főtitkára, Jerome Valcke arra utalt, hogy Katar bizony megvette a 2022-es vb-tValcke elismerte, hogy az üzenetet valóban ő írta.
 
Valcke az üzenetet egyébként személyes jelleggel írta -nem meglepő módon -, ezért igencsak kínos szituációba keveredett, amikor a FIFA elleni antikorrupciós hadjáratot indító Warner nyilvánosságra hozta azt. Az üzenet szövegében a következő mondat bír kulcsfontosságú szereppel: Hammam esetleg azt gondolta, hogy a FIFA-t ugyanúgy megvásárolhatja, ahogyan a (2022-es) világbajnokságot megvették."
Kicsit tisztázzuk a dolgot, hogy ki is az a „Hammam”. Mohamed Bin Hammam az Ázsiai Labdarúgó Szövetség elnöke volt, addig a tragikus pillanatig, amíg el nem távolították őt onnan – nem meglepő módon vesztegetés vádjáért. Hab a tortán, hogy a Hammam a FIFA elnöki székéért is harcba szeretett volna szállni Sepp Blatterrel szemben, ám végül ez nem valósulhatott meg a fenti eset miatt.
 
„…a FIFA-t ugyanúgy megvásárolhatja…”-ez a rész vajon arra vonatkozik, hogy Hammam a FIFA tagokat arra szerette volna „megkérni”, megkenni –némi pénzzel megtámogatva-, hogy szavazzanak rá az esedékes elnökválasztáson?
 
Valószínűleg igen.
 
Apropó, elnökválasztás: Mr. Blatter Hammam felfüggesztésének köszönhetően egyedül indult, és  milyen meglepő negyedszer is győzött. Az igazán érdekes dolog az, hogy ő is belekeveredett a botrányba, mivel Hammam vizsgálatot kért ellene a következők miatt: „egyesek elmondása szerint Blatter tudott bizonyos karibi vezetőknek állítólagosan átutalt pénzekről, de nem tett ellene semmit."  
 
Persze az etikai vizsgálat gyorsan lezajlott, Blatter urat felmentették, így minden megy szépen tovább…
 
A nagy kitérő után térjünk vissza az eredeti témához: ott hagytuk abba, hogy Valcke –nem túl őszinte mosollyal az arcán – magyarázkodásra szorult a kis „elszólásával” kapcsolatban: „Szeretném világossá tenni, hogy az e-mailben könnyedebben fogalmaztam, mint tettem volna hivatalos levelezésben. A 2022-es (katari) világbajnoksággal kapcsolatban arra céloztam, hogy a végül győztesnek bizonyuló pályázat rendkívül erős pénzügyi háttérrel lobbizott a támogatásért. Nagyon jelentős költségvetéssel dolgoztak, és igen hatékonyan népszerűsítették az anyagukat világszerte" – Valcke közleménye alapján.
 
Hammam nyilatkozata szerint azt a tizenhárom embert kellene megkérdezni a megkenéssel kapcsolatban, akik Katarra szavaztak.
 
Tehát egyelőre úgy tűnik, hogy Warner magával ránt mindenkit, akit csak lehet, közben Blatter szerint nincs válság a FIFA-ban, csak némi arculatvesztés, persze Katar vb rendezési joga veszélyben sincs, de a lényeg, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, egy „tiszta szervezet”…
 
Na jó, ne húzzuk tovább az időt, és mondjuk ki: ez szánalmas.
 

Szólj hozzá!

Címkék: katar blatter warner korrupcio hammam bundazas voksvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://bundabotrany.blog.hu/api/trackback/id/tr912965398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása