HTML

Bundabotrány

Ebben a blogban az utóbbi években egyre nagyobb port kavaró, labdarúgással kapcsolatos bundabotrányokkal szeretnék foglalkozni.

Friss topikok

Linkblog

Tovább gyűrűzik a FIFA-botrány

2011.05.13. 17:02 il capitano88

Saját nyomozásunk szabálytalanságokat tárt fel a vb-pályázatok körül (...) Katar, a 2022-es vb-rendező tudomásunk szerint hatalmas összegeket ajánlott a FIFA végrehajtó bizottság több tagjának is. Ezek az állításaink egyelőre nem bizonyítottak, de hitünk szerint igazak, hisz vagy jelenlegi, vagy volt FIFA-tisztviselőktől, illetve egy katari pályázat számára dolgozó informátortól származnak (...) Annak idején címlapsztori volt, hogy a FIFA-vb egyik tagját lefilmezték, miközben megígérte, hogy eladja szavazatát, egy másik tag pedig 1.5 millió fontot kért egy inkognitóban dolgozó újságírótól voksáért. A FIFA-t ennél is jobban aggaszthatja, hogy birtokunkban vannak titkos felvételek, melyeken hat jelenlegi vagy korábbi FIFA-tisztségviselő ajánlotta fel segítségét a vb-rendezés megszerzéséhez. Mindannyian hatalmas összegű megvesztegetési pénz felajánlását szorgalmazták a végrehajtó bizottság tagjai számára a stratégia részeként. A szavazatvásárlás a jelek szerint beépült a procedúrába. A FIFA rövid vizsgálatot folytatott le, a nyolc megnevezett tisztségviselőből hatot eltiltott, precíz indoklás nélkül”- forrás a www.nso.hu.
  
A fenti pár sor a Sunday Times nyomozómunkája alapján írt nyilvános levél része, amelyet az angol parlament vizsgálóbizottsága elé került. A bizottság elé állt az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) volt elnöke, Lord Triesman , aki azt állítja, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) négy tagja „szívességeket kért” tőle a szavazatukért kapcsolatban.
 
Mint ismert Anglia még tavaly harcba szállt a 2018-as labdarúgó világbajnokság rendezésének jogáért, ahol végül Oroszország lett a befutó. Triesman szerint azért nem nyerhették meg a pályázatot a szigetországiak, mert nem teljesítették a szavazóbizottság néhány kérését, amelyek az alábbiak voltak:
 
-        - Jack Warner, a CONCACAF-zóna (Észak és Közép-amerikai régió) egyik legbefolyásosabb tisztviselője 2,5 millió fontot kért egy iskolaépítési projektre
-         - a tahiföldi Woradi Makudi a Thaiföld – Anglia meccs közvetítési jogait szerette volna megkapni
-         - a paraguyai Nicolas Leoz „mindössze” lovagi címet akart szerezni
-         - a brazil Ricardo Teixeira pedig feltette a kérdést, hogy milyen juttatásban részesítené őt az angol szövetség amennyiben rájuk szavazna.
 
Sepp Blattert, a FIFA elnökét sokként érte Lord Triesman állítása, és egy zürichi sajtótájékoztatón elmondta, hogy amennyiben vannak valós bizonyítékok a vádakkal kapcsolatban, akkor azonnal megkezdik a nyomozást a szövetségen belül.
Ez mind szép és jó (mármint, hogy hajlandóak nyomzni az ügyben), de valahogy felmerül az emberben a kérdés, hogy Lord Triesman miért várt 2011. májusáig azzal, hogy jelentse a FIFA-tagok „ajánlatát”, amikor a kandidálás még 2010-ben zajlott? Fél év kellett, hogy felfogja, hogy mi is történt pontosan? Nyilvánvalóan nem…
 
Közben a BBC is folytatott egy oknyomozó riportot, amiben kiderült, hogy azért az angoloknak sem kellett a szomszédba menniük azért, hogy kedveskedjenek a szavazóbizottság tagjainak:
 
-        -  az FA a végrehajtó-bizottsági tagok feleségeinek több ezer fontos értékű ajándékokat küldött
-         - felajánlották a tagoknak, hogy a 2012-es londoni olimpia alatt az összes költségüket fedezik, amíg Anglia fővárosában tartózkodnak
-         - David Beckham pedig folyamatosan járta a CONCACAF-zónában található országokat, hogy az angolok elnyerjék Warner bizalmát.
 
Talán egy halvány reménysugár található ebben a kusza történetben, ugyanis Lord Triesman megnevezte azokat a bizottsági tagokat, akik gyakorlatilag megvesztegethetetlenek: Ogura Dzsundzsi (Japán), Csung Mong Dzsun (Dél-Korea), Michel Platini (Franciaország, UEFA-elnök),  Senes Erzik (Törökország) és Geoff Thompson (Anglia, FIFA-alelnök).  

  

Szólj hozzá!

Címkék: fifa lord vilagbajnoksag triesman vesztegetes

A bejegyzés trackback címe:

https://bundabotrany.blog.hu/api/trackback/id/tr732901233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása